Suomessa sairastuu joka vuosi syöpään noin 80 iältään 15–19-vuotiasta nuorta. Heistä yli 90 prosenttia toipuu. Nuorten aikuisten eli 18–35-vuotiaiden ikäryhmässä sairastumisia on noin 600 vuodessa. Myös tämän ikäryhmän tavallisimmat syövät ovat hyvin pitkälti parannettavissa.
Syöpä sairautena
Millainen sairaus syöpä on?
Syöpä on vakava sairaus, mutta siitä voi selvitä entistä vahvempana. Tärkeää on, että et jää sairauden kanssa yksin. Tietoa, apua ja saman kokeneiden tukea on saatavilla. Syöpäsairauksia on monia erilaisia. Siksi kokemukset sairaudesta vaihtelevat todella paljon. Keuhkosyöpä on eri asia kuin ihosyöpä ja jokainen tarina on erilainen.
Sairauden voi voittaa eikä sen tarvitse määritellä loppuelämää.
Nuorten ihmisten syövät poikkeavat vanhempien ihmisten syövistä monella tavalla. Nuoret sairastuvat eri syöpätyyppeihin ja eri syistä. Sairastuminen on aina yllätys, mutta nuorena sairastuminen on todellinen pommi. Syöpä ottaa haltuun kehon ja ajatukset, kun elämä on vasta alussa.

Toimeentulo
Kenen rahoilla sairastan?
Sairaus ei pysäytä koko elämää, vaikka siltä aluksi tuntuukin. Vuokra pitää edelleen maksaa ja normaaleista kuluista huolehtia. Sairastaessa ja hoitojen aikana työssäkäynti tai opiskelu ei onnistu entiseen tapaan. Sairaus vaikuttaa useimmilla myös toimeentuloon. Jos oma talous on sairastuessa ollut nipin napin hanskassa, tuo syöpä mukanaan myös rahahuolia.
Sairastunut voi saada monenlaisia tukia ja korvauksia. Oma oikeus tukiin kannattaa selvittää mahdollisimman varhain. Se ei aina ole helppoa, ja tukiviidakossa rämpiminen saattaa uuvuttaa. Muista, että sinulla on oikeus saada apua. Kysy neuvoja sairaalan sosiaalihoitajalta tai ota yhteys Sylva ry:n neuvontahoitajaan.
Asuminen
Viekö sairaus katon pään päältä?
Muutto uudelle paikkakunnalle, opinnot, ensimmäinen työpaikka ja juuri saatu ensimmäinen oma asunto. Ja sitten: syöpä. Sairastamisen aikana kodin pitäisi olla turvapaikka, jossa omat tavarat ja arki muistuttavat kaikesta tavallisesta silloin, kun sairaalan yöpaita syö oman identiteetin.
Mutta missä koti on ja kuka maksaa vuokran silloin, kun itse ei pysty? Miten kauas joudun matkustamaan hoitoihin ja missä asun siellä? Syöpäyhdistykset ja sairaalat tarjoavat joillakin sairaalapaikkakunnilla tilapäisiä asuntoja hoitoihin tuleville. Pienituloiset ja opiskelijat saavat tukea asumiseen Kelan kautta. Poikkeuksellisessa sairastumistilanteessa voit olla oikeutettu myös esimerkiksi kaupungin tai kunnan vuokra-asuntoon.
Yksinäisyys
Kenelle tästä voi puhua?
Syöpä on alle 35-vuotiailla harvinainen sairaus. Onneksi. Nuori syöpäpotilas kokee jotain sellaista, jota voi olla vaikea jakaa edes läheisten ystävien kanssa. Syöpä vaikuttaa kaikkiin ihmissuhteisiin ja sosiaaliseen elämään. Syövästä ei ole helppo puhua.
23 v, Hki, 175cm, Hodgkinin lymfooma. – It’s a match?
Yksinäisyys on sairauden aikana yleistä. Miten puhua syövästä, joka läpäisee koko elämän ja kropan? Ja miten olla puhumatta siitä? Olla vaan? Syövän voittaminen ja sen kanssa eläminen on pitkä tie. Välillä vittumainen polku. Joskus toinen saman sairauden läpikäynyt voi antaa parasta tukea.
Itsensä hyväksyminen
Identiteetti hukassa
Suhde itseen ja omaan kehoon joutuu syövän kanssa koetukselle. Syöpää ei pääse pakoon. Se näkyy ja tuntuu. Syövän tuomien muutoksien hyväksyminen ja niiden kanssa eläminen on jatkuvaa sopeutumista. Kehosta tulee taistelukenttä, jonka tapahtumat eivät ole omassa hallinnassa.
Syöpä muuttaa usein paitsi fyysistä olemusta ja ulkonäköä, myös henkistä olotilaa. Urheilu ei onnistu, ruoka ei maistu ja seksi ei kiinnosta. Mikään mitä ennen teki ei meinaa onnistua. Miten siis olla sinut itsensä kanssa? Kaikenlaiset reaktiot ovat luonnollisia ja kaikilla erilaisia. Puhuminen, kirjoittaminen ja toisten samaa kokeneiden kokemusten kuuntelu on auttanut monia.
Huolehdi itsestäsi
Sinä olet nyt tärkein
Sairastamisen aikana arjen tärkein tehtävä on selviytyminen päivästä toiseen. Jos sen lisäksi saa aikaan jotain muuta, se on ylimääräistä plussaa. Itsestä huolehtiminen on sairastuneen työ.
Syövän hoito ei ole pelkkiä sytostaatteja ja sädehoitoja. Siihen kuuluu paljon muutakin.Hyvä mieliala tai huumori eivät paranna syöpää, mutta tekevät sairastamisesta vähemmän paskamaista. Ruoka, liikunta ja terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen auttavat elämään tavallista elämää ja tukevat myös hoitoja.